Στον αέρα βρίσκεται η φροντίδα ηλικιωμένων με άνοια

Στον αέρα βρίσκεται η φροντίδα ηλικιωμένων με άνοια

Αρ. Πρωτ. 963/21.10.2011 

Προς Υπουργό:

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Στον αέρα βρίσκεται η φροντίδα ηλικιωμένων με άνοια, μετά τις συνεχείς περικοπές από την Κυβέρνηση. Οι δομές, όπου καταφεύγουν οι ηλικιωμένοι με προβλήματα μνήμης και παρακολουθούν καθημερινά προγράμματα, κινδυνεύουν να χαθούν. Στα κέντρα ημέρας της Θεσσαλονίκης, οι επισκέψεις ηλικιωμένων αυξάνονται συνεχώς. Οι περικοπές στις χρηματοδοτήσεις δημιουργούν μεγάλα προβλήματα και ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας τους θα ήταν μεγάλη απώλεια. Ενώ η ζήτηση αυξάνεται, το προσωπικό δεν επαρκεί.

Η ανησυχία των οικογενειών και των φροντιστών για το μέλλον της φροντίδας χιλιάδων ασθενών με άνοια είναι μεγάλη. Μόνο τέσσερα κέντρα απέμειναν στη Θεσσαλονίκη, τα οποία και επισκέπτονται οι ηλικιωμένοι με άνοια καθημερινά, για να δεχτούν βοήθεια για τη βελτίωση της μνήμης και της ποιότητας ζωής τους. Το αρμόδιο Υπουργείο προφανώς αδυνατεί να αντιληφθεί τον σημαντικό ρόλο, που διαδραματίζουν τα κέντρα αυτά και την αναγκαιότητά τους. Μόνο έτσι εξηγείται η αυξανόμενη περικοπή, που υφίστανται. Συνεπώς, οφείλει να αναπροσαρμόσει την πολιτική του και να ενισχύσει τα κέντρα αυτά, τα οποία εξυπηρετούν 2.500 ασθενείς το χρόνο.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να ενισχυθεί η φροντίδα των ηλικιωμένων με άνοια;

Απάντηση Υπουργείου